Kompjuterizovano vidno polje – Perimetrija

Kompjuterizovano vidno polje – Perimetrija

Kompjuterizovano vidno polje ili perimetrija je sistematsko merenje funkcije vidnog polja (ukupna površina na kojoj se objekti mogu videti u perifernom vidu dok je oko fokusirano na centralnu tačku). Na taj način se ispituju granice vidnog polja i otkrivanje ispada u njemu.

Dva najčešće korišćena tipa perimetrije su: ručna tehnika ili Goldmanova kinetička perimetrija i kompjuterski upravljana automatizovana tehnika.

Ova metoda predstavlja zlatni standard u dijagnostici glaukoma.

Kada se koristi kompjuterizovano vidno polje / Indikacije?

Test vidnog polja (perimetrija) se koristi za otkrivanje gubitka perifernog vida i pomaže pri dijagnostikovanju uzroka gubitka.

Perimetrijsko merenje oka je značajno za procenu glaukoma, neuroloških bolesti i bolesti mrežnjače.

Redovno perimetrijsko testiranje može se koristiti da bi se utvrdilo da li lečenje glaukoma sprečava dalji gubitak vida.

Kako se izvodi perimetrija?

Perimetrija je potpuno bezbolna i bezopasna metoda, a snimanje se obavlja u ambulantnim uslovima. Testiranje se odvija u zamračenoj prostoriji i ne nosi nikakav rizik po pacijenta. Najpre se testira jedno oko (najčešće prvo desno), pa se isti postupak ponavlja i za drugo oko.

U slučaju kompjuterizovane, odnosno statičke automatizovane perimetrije sa pragom, bira se odgovarajući računarski program. Najčešće korišćeni program ispituje centralnih 30° vidnog polja pomoću mreže razmaknute šest stepeni. Ovo se postiže održavanjem veličine i lokacije mete konstantnim i promenom osvetljenosti sve dok se ne pronađe najsitniji cilj koji pacijent može da vidi na svakoj od test lokacija. Ove svojevrsne mape vizuelne osetljivosti, napravljene pomoću bilo koje od ovih metoda, veoma su važne u dijagnostici bolesti vidnog sistema. Na taj način se mogu otkriti različiti obrasci gubitka vida kod bolesti oka i optičkog nerva.

Tokom testa, neophodno je da pacijent sedi i gleda u instrument koji se zove perimetar. Dok gledate u središte perimetra, svetla trepere. Svaki put kada vidite svetlosni zrak (blic), treba da pritisnete odgovarajuči taster. Računar snima tačku svakog blica i ako ste pritisnuli dugme kada je svetlo zasvetlelo na tom mestu.

Na kraju testa, grafički slikoviti prikaz vidnog polja pokazuje da li postoje područja vašeg vida u kojima niste videli bljeskove svetlosti. Ovo su područja gubitka vida. Gubitak perifernog vida često je rani znak glaukoma.

Zapamtite da je rano dijagnostikovanje glaukoma veoma značajno. Glaumatolog vam može prepisati odgovarajuću terapiju, koja može sprečiti dalje napredovanje bolesti, uz istovremeno zadržavanje vidne oštrine.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon