Operacija katarakte sa ugradnjom multifokalnog sočiva

Operacija katarakte sa ugradnjom multifokalnog sočiva

Operacija katarakte uključuje zamenu zamućenog prirodnog sočiva oka ili katarakte novim veštačkim sočivom. Ukoliko pacijent ima kataraktu na oba oka, procedura za svako oko se obično radi zasebno.

Šta je katarakta?

Katarakta je kada sočivo oka, koje prirodno treba da bude prozirno, postane zamućeno.

Ovo stanje se obično razvija sa starenjem i počinje ozbiljno da ograničava vid. Katarakta se polako pogoršava tokom vremena. Ne postoje lekovi ili kapi za oči za koje je dokazano da poboljšavaju kataraktu ili sprečavaju njeno pogoršanje.

Operacija katarakte je jedini način da poboljšate svoj vid.

Kako se izvodi operacija katarakte sa ugradnjom multifokalnog sočiva?

Operacija katarakte obično traje oko 30-45 minuta, u zavisnosti od težine stanja.

Obično se izvodi pod lokalnom anestezijom i trebalo bi da možete da idete kući istog dana.

Tokom operacije, hirurg će napraviti mali rez u vašem oku i otvara se kapsula sočiva, kako bi uklonio zamućeno sočivo i zamenio ga prozirnim, veštačkim sočivom – u ovom slučaju multifokalnim sočivom.

U prošlosti, primarni cilj operacije katarakte bio je uklanjanje zamućenog sočiva uzrokovanog kataraktom i njegova zamena veštačkim sočivom, vraćajući tako prirodan vid. Pacijenti su primetili odlične rezultate za vid na daljinu, ali bez poboljšanja na kratkim udaljenostima, a i dalje su morali da nose naočare za čitanje.

Danas su pacijentima na raspolaganju multifokalna intraokularna sočiva, koja koriguju vid na blizinu, daljinu i srednju udaljenost.

Mnogi pacijenti koji imaju implantirana multifokalna sočiva otkrivaju da ne moraju da nose naočare nakon operacije katarakte, ili ako to urade, možda će im trebati samo naočare za čitanje jako sitnih slova.

Ukoliko imate kataraktu na oba oka, operacija se obično radi na svakom oku zasebno, u razmaku od 6 do 12 nedelja kako bi se omogućio oporavak jednog po jednog oka. Međutim, u nekim slučajevima vam lekar može preporučiti da se oba oka tretiraju istog dana. Ova procedura je poznata kao neposredna sekvencijalna bilateralna operacija katarakte i obično se preporučuje samo pacijentima za koje se smatra da imaju nizak rizik od komplikacija.

Šta nakon operacije?

Vaš vid može biti zamagljen tokom prvih nekoliko dana nakon operacije, dok oči mogu biti blago osetljive na svetlost.

Lekar vam može prepisati kapi za oči ili lekove za sprečavanje ili kontrolu upale, infekcije ili visokog očnog pritiska.

Većina pacijenata se obično vraća svakodnevnim obavezama nekoliko dana nakon operacije. Međutim, potpuni oporavak od operacije katarakte obično traje jedan do dva meseca. Ovo uključuje vreme potrebno da se oko prilagodi zamenskom sočivu i da vaš vid dobije najveći potencijal.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon