Operacija katarakte sa ugradnjom zadnjekomornog iris clip sočiva

Operacija katarakte sa ugradnjom zadnjekomornog iris clip sočiva

Operacija katarakte sa ugradnjom zadnjekomornog iris clip sočiva uključuje zamenu zamućenog prirodnog sočiva oka novim veštačkim sočivom.

Šta je katarakta?

Katarakta je pojava zamućenosti sočiva, koja se obično razvija sa starenjem. Budući da se polako pogoršava tokom vremena i počinje ozbiljno da ugrožava vid, u najvećem broju slučajeva je potrebna operacija katarakte.

Ne postoje lekovi ili kapi za oči za koje je dokazano da poboljšavaju kataraktu ili sprečavaju njeno pogoršanje.

Kako se izvodi operacija katarakte sa ugradnjom zadnjekomornog iris clip sočiva?

Operacija katarakte obično traje oko 30-45 minuta, u zavisnosti od težine stanja.

Najčešće se izvodi pod lokalnom anestezijom i trebalo bi da možete da idete kući istog dana.

Tokom operacije, hirurg će napraviti mali rez u vašem oku i otvara kapsulu sočiva, kako bi uklonio zamućeno sočivo i zamenio ga prozirnim, veštačkim sočivom – u ovom slučaju zadnjekomornim iris clip sočivom.

Šta je iris clip sočivo?

Iris clip sočivo je malo, tanko sočivo napravljeno od silikona ili akrilnog materijala i ima plastične bočne oslonce, koji služe da ga drže na mestu. Ovo sočivo se pričvršćuje za iris (šarenicu) kroz hirurški rez od 3 mm i generalno se koristi za lečenje stanja kao što su miopija (kratkovidost) i katarakta (zamućenost sočiva).

Postoji nekoliko vrsta intraokularnih sočiva, pri čemu su osnovna zadnjekomorna, koja se postavljaju iza dužice. Operacija katarakte sa ugradnjom zadnjekomornog iris clip sočiva se izvodi kada nema dovoljno kapsularne podrške i primećeno je da daje odlične rezultate.

Međutim, mnogi pacijenti koji imaju implantirana veštačka sočiva i dalje moraju da nose naočare nakon operacije katarakte, naročito za osetljive zadatke kao što je čitanje.

Ukoliko imate kataraktu na oba oka, operacija se obično radi na svakom oku zasebno, u razmaku od 6 do 12 nedelja kako bi se omogućio oporavak jednog po jednog oka. Međutim, u nekim slučajevima vam lekar može preporučiti da se oba oka tretiraju istog dana.

Šta nakon operacije?

Vaš vid može biti zamagljen tokom prvih nekoliko dana nakon operacije, dok oči mogu biti blago osetljive na svetlost.

Lekar vam može prepisati kapi za oči ili lekove za sprečavanje ili kontrolu upale, infekcije ili visokog očnog pritiska.

Većina pacijenata se obično vraća svakodnevnim obavezama nekoliko dana nakon operacije. Međutim, potpuni oporavak od operacije katarakte obično traje jedan do dva meseca. Ovo uključuje vreme potrebno da se oko prilagodi zamenskom sočivu i da vaš vid dobije najveći potencijal.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon