Operacija komplikovanih katarakti

Operacija komplikovanih katarakti

Operacija komplikovanih katarakti moguća je samo uz vrhunski tim očnih hirurga, kakve ima naša očna bolnica.

Katarakta je zamućenje koje se razvija u kristalnom sočivu oka ili u njegovom omotaču, koje varira u stepenu od blagog do potpunog zamućenja i ometa prolaz svetlosti.

Katarakta obično napreduje sporo i izaziva gubitak vida ako se ne leči. Uglavnom pogađa oba oka, ali skoro uvek jedno oko zahvati ranije od drugog.

Šta je komplikovana katarakta?

Ponekad se može razviti katarakta koja se ne može ukloniti konvencionalnim metodama.

Komplikovana katarakta se odnosi na zamućenje kristalnog sočiva koje je posledica intraokularnih bolesti, uglavnom intraokularnih inflamatornih stanja koja uključuju prednji, srednji ili zadnji uveitis. Međutim, identifikovana su i druga intraokularna stanja koja dovode do razvoja komplikovane katarakte, kao što su: glaukom, vaskularna stanja, trauma oka itd.

Do formiranja katarakte kod uveitisa dolazi zbog nekontrolisanog zapaljenja, a takođe i zbog upotrebe steroida.

Upravljanje slučajem komplikovane katarakte je izazovan zadatak za oftalmologa, jer takođe zahteva pažljivu kontrolu upale i lečenje primarne intraokularne bolesti.

Kako se izvodi operacija komplikovanih katarakti?

Iskusan očni hirurg je u najboljoj poziciji da odredi koju vrstu operacije će vam izvesti da bi uklonio komplikovanu kataraktu.

Naime, ovakvi slučajevi katarakte su ozbiljni i zahtevni, jer se pored zamućenja sočiva javljaju i oštećenja drugih delova oka. Stoga operacija komplikovane katarakte zahteva specifičan prateći materijal, a nekada i posebna sočiva koja se kače za dužicu. Budući da ne spada u rutinske operativne zahvate, ovakva vrsta operacije zahteva odlične veštine samog očnog hirurga.

Pre nego što zakažete operaciju katarakte, očni lekar najpre treba da obavi sveobuhvatan pregled oka kako bi proverio celokupno zdravlje vaših očiju. Takođe će izvršiti test refrakcije da bi odredio vašu kratkovidost, dalekovidost i/ili astigmatizam pre same operacije. Biće preduzeta i dodatna merenja vaših očiju, kako bi se utvrdio oblik vašeg oka i koji tip implantabilnog sočiva će vam trebati.

Zamućeno sočivo unutar vašeg oka biće uklonjeno i zamenjeno prozirnim veštačkim sočivom tokom operacije. Intraokularna sočiva pomažu da se povrati jasan vid koji ste imali pre nego što se razvila katarakta.

Savremena procedura operacije nekomplikovane katarakte često prati ove korake: pravi se mali rez duž bočne strane rožnjače, otvara se kapsula sočiva i uklanja zamućeno sočivo. Fragmenti sočiva se nežno uklanjaju iz oka pomoću usisavanja. Nakon što su svi fragmenti uklonjeni, očni hirurg postavlja odgovarajuća veštačka sočiva iza zenice i obojeni deo oka (iris) na isto mesto na kome je vaše prirodno sočivo.

Međutim, konvencionalne procedure kao što je ekstrakapsularna ekstrakcija katarakte mogu izazvati inflamatornu reakciju u slučaju operacije komplikovane katrakte. Može se javiti zamućenje staklastog tela i druge povezane komplikacije. Zato se očni hirurzi često odlučuju za novi hirurški put za rešavanje takvih problema.

Ukoliko imate kataraktu na oba oka, operacija se obično radi na svakom oku zasebno, u razmaku od 6 do 12 nedelja kako bi se omogućio oporavak jednog po jednog oka.

Šta nakon operacije?

Operacija komplikovanih katarakti zahteva nešto duži i složeniji oporavak od operacije jednostavne katarakte.

Dobićete sva uputstva od vašeg lekara, a biće neophodno da ih se pažljivo pridržavate, kako biste sprečili sve komplikacije i povratili svoj vid na nivo pre razvijanja katarakte.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon