Operacija pterigijuma

Operacija pterigijuma

Operacija pterigijuma se izvodi u cilju uklanjanja nekancerogene izrasline na konjunktivi oka, koja se zove pterigijum.

Konjunktiva je prozirno tkivo koje pokriva beli deo oka i unutrašnjost očnih kapaka. Neki slučajevi pterigijuma gotovo da ne izazivaju simptome, dok ozbiljne izrasline mogu pokriti rožnjaču i tako ometati vaš vid.

Kako se izvodi operacija pterigijuma?

Operacija pterigijuma je minimalno invazivna operacija i najčešće traje od 30 do 45 minuta.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, lekar može tražiti od vas da ih ne nosite najmanje 24 sata pre procedure.

Postoji mnogo različitih tehnika da se uradi osnovno uklanjanje pterigijuma. Najčešći metod jeste jednostavna ekscizija, ali je povezan sa mnogo većim relativnim rizikom od ponovnog pojavljivanja pterigijuma. Za ovu tehniku, hirurg jednostavno odvaja ožiljno tkivo sa rožnjače i odseče ga. Procedura je efikasna u oko 90% slučajeva.

Neophodno je voditi računa da se ne ošteti osnovno tkivo rožnjače ili ukloni stroma kada se pterigijum odvaja sa površine oka.

Kada se pterigijum ukloni, hirurg ga može zameniti transplantatom povezanog membranskog tkiva kako bi sprečio ponovni rast pterigijuma. Na kraju procedure se koriste šavovi ili fibrinski lepak kako bi se osiguralo da transplantat tkiva konjunktive ostane na svom mestu. Na taj način se smanjuje mogućnost ponavljanja pterigijuma.

Postoji u druga tehnika operacije pterigijuma, koja se naziva tehnika ”gole sklere”, ali nedostatak je što sa sobom nosi povećan rizik od recidiva pterigijuma,. U ovom slučaju hirurg uklanja tkivo pterigijuma, a da ga ne zamenjuje transplantatom, što ostavlja beli deo oka izložen da zaceli sam.

Da li postoje rizici?

Kao i kod svake hirurške procedure, postoje izvesni rizici. Nakon same operacije, normalno je da doživite nelagodnost i crvenilo. Takođe je uobičajeno da primetite izvesnu zamućenost vida tokom oporavka.

Međutim, ako počnete da imate poteškoće sa vidom, potpuni gubitak vida ili primetite ponovni rast pterigijuma, obratite se lekaru.

Kako izgleda oporavak?

Vreme oporavka nakon operacije pterigijuma može potrajati između nekoliko nedelja do nekoliko meseci, kako bi se povukli svi znakovi crvenila ili nelagodnosti.

Važno je da ne trljate oči nakon procedure kako biste izbegli pomeranje pričvršćenog tkiva.

Dobićete uputstva za naknadnu negu, uključujući procedure čišćenja tretiranog mesta, upotrebu antibiotika i zakazivanje neophodnih kontrola.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon