Operacija tumora konjunktive uz ph pregled

Operacija tumora konjunktive uz ph pregled

Operacija tumora konjunktive uz ph pregled je još jedna od mnogobrojnih oftalmoloških hiruških intervencija koju možete uraditi u okviru očne bolnice Fokus.

Šta su tumori konjunktive?

To su tumori koji se pojavljuju u konjunktivi, providnom sloju koji pokriva očnu jabučicu od ivice rožnjače do konjunktivalnog forniksa. Tumori konjunktive mogu biti benigni ili maligni, pigmentirani ili nepigmentirani. U nekim slučajevima mogu ugroziti vid i život pacijenta, stoga je neophodna rana dijagnoza kako bi se pravilno lečili.

Neki tumori konjunktive su direktno povezani sa prekomernim izlaganjem suncu, dok neki mogu biti povezani sa infekcijom humanim papiloma virusom.

Iako je većina tumora konjunktive benigna, neki od njih mogu biti premaligni. Zato su redovni oftalmološki pregledi ili poseta oftalmologu čim se pojavi nova lezija najbolji način za njihovo rano otkrivanje.

Kako prepoznati tumor konjunktive?

Tumori konjunktive se generalno nalaze na lako vidljivim područjima i proizvode promenu boje ili teksture područja konjunktive; ili se pojavljuju kao kvržice ili lezije.

Povremeno se mogu locirati na mestima gde u početku mogu ostati neprimećeni, pre nego što se dijagnostikuju tokom rutinskog oftalmološkog pregleda.

Neki mogu rasti i izazivati: iritaciju, neugodnost u predelu oka, osećaj prisustva stranog tela u oku, suzenje i crvenilo.

Operacija tumora konjuktive

Lečenje tumora konjunktive zavisi od njihovog tipa, lokacije i veličine. Postoji mnogo opcija, u zavisnosti od individualnog slučaja.

Neki benigni tumori, koji ne izazivaju simptome, mogu se samo pratiti.

Maligni tumori zahtevaju lečenje, koje može uključivati operaciju, krioterapiju (lečenje zamrzavanjem), lokalnu hemoterapiju i ponekad terapiju zračenjem.

Operacija podrazumeva hirurško uklanjanje tumora konjuktive, uz stvaranje najmanjeg mogućeg ožiljka i potpuno uklanjanje lezije. U slučaju malignog tumora, on se mora poslati na patohistološki pregled (biopsija).

U okviru očne klinike Fokus može se obaviti operacija tumora konjunktive uz ph pregled, nakon čega ćete dobiti sve neophodne informacije o prirodi i prognozi samog tumora.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon