Skidanje sutura

Skidanje sutura

Skidanje sutura (šavova) je uobičajena procedura nakon određenih oftalmoloških operacija.

Oftalmološke operacije se primenjuju za lečenje različitih stanja, uključujući: kataraktu, glaukom, odvojenu mrežnjaču, oštećenje mrežnjače, dijabetičku retinopatiju i kratkovidost ili dalekovidost.

U okviru očne klinike Fokus vam je dostupna  usluga skidanja sutura odgovarajućom metodom i uz korišćenje lokalne anestezije.

Koje su indikacije?

Uobičajene indikacije za uklanjanje šavova:

  • Labavi šavovi
  • Popucali šavovi
  • Šavovi koji uzrokuju astigmatizam
  • Planirano uklanjanje nakon određenih oftalmoloških operacija, poput transplantacije rožnjače ili operacije katarakte.

Kako se izvodi skidanje sutura?

Pacijent se najpre obaveštava o načinu na koji će se izvesti postupak skidanja sutura.

Neophodno je da sedi sa glavom u udobnom i stabilizovanom položaju, ispred prorezane lampe.

Oftalmolog koji izvodi proceduru skidanja šavova treba da dezinfikuje ruke i vodi računa  o asepsi, budući da je imperativ sprečavanje bilo kakve infekcije tokom postupka.

Lekar će nakapati anestetičke kapi za oči u oko pacijenta, kako bi se sprečio bol i anesteziralo područje. Od pacijenta se traži da gleda u pravcu dalje od mesta uklanjanja šava. Dakle, ako je šav koji treba ukloniti postavljen iznad, od pacijenta se traži da gleda na dole.

Zatim se fokusira snop svetlosti na područje uklanjanja šavova. Odgovarajuća sterilna igla se pažljivo ubacuje ispod šava, pri čemu treba voditi računa da se ne poremeti rožnjača ili bilo koja druga struktura oka.

Konac se odseca od čvora smelim i postojanim pokretom, a zatim se pincetom uklanja šav hvatanjem za duži kraj šava, kako bi se osiguralo da samo kratka dužina šava prolazi kroz rez i stromu rožnjače.

Nakon uklanjanja šavova, u oko se ukapavaju kapi od 5% povidon joda.

Šta nakon procedure?

Nakon skidanja sutura u oftalmološkoj ordinaciji, dobićete sva uputstva o nezi tretiranog područja od vašeg oftalmologa.

Obično se propisuju lokalni antibiotici, koje ćete morati da koristite nedelju dana.

U slučaju pojave bilo kakvog jakog crvenila, bola ili pada vida – neophodno je da se odmah javite u oftalmološku ambulantu.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon