Ultrazvučna operacija katarakte sa ugradnjom sočiva – PHACO

Ultrazvučna operacija katarakte sa ugradnjom sočiva – PHACO

Ultrazvučna operacija katarakte fakoemulzifikacijom sa implantacijom intraokularnog sočiva je najefikasnija, najbezbednija i bezbolna metoda za uklanjanje katarakte i vraćanje normalnog vida.

Katarakta je bolest oka u kojoj normalno prozirno očno sočivo postaje zamućeno ili neprozirno, što dovodi do smanjenja vida kod pacijenta. Ne zna se tačno zašto nastaje katarakta, ali se smatra da je većina slučajeva katarakte uzrokovana promenama u proteinskim strukturama unutar prirodnog sočiva koje se dešavaju tokom mnogo godina i uzrokuju zamućenje sočiva.

Stručnjaci očne klinike Fokus koriste tehniku ​​fakoemulzifikacije sa implantacijom intraokularnog sočiva za lečenje katarakte sa visokim stopama uspeha.

Najsavremenija oprema, vrhunska stručnost u oftalmološkoj hirurgiji i napredni modeli intraokularnih sočiva su faktori koji pomažu da se postignu maksimalni rezultati.

Koje su prednosti ove intervencije?

Ultrazvučna fakoemulzifikacija katarakte je tehnika koja se usavršava dugi niz godina. Njene prednosti za pacijente su brzina, udobnost, sigurnost i eliminacija katarakte kao krajnji rezultat.

Međutim, treba naglasiti da su efikasnost i jednostavnost ove procedure rezultat mnogih tehničkih dostignuća, veštine očnih hirurga i detaljnog uređenja procesa.

Tako da možemo izdvojiti najznačajnije prednosti ove intervencije:

  • Jednodnevna procedura bez potrebe za hospitalizacijom,
  • Najčešće traje veoma kratko, od 10 do 15 minuta,
  • Bezbolna metoda, zahvaljujući primeni anestetičkih kapi za oči,
  • Brz oporavak: vid se potpuno obnavlja za nekoliko dana.
  • Tehnika bez šavova.

Za najbolji mogući vid odmah nakon operacije, očna bolnica Fokus nudi najnapredniju ultrazvučnu tehniku ​​fakoemulzifikacije, tj. ekstrakciju katarakte uz pomoć femtosekundnog lasera. Ovo je tehnika izbora onih pacijenata koji imaju veće zahteve za kvalitetom vida.

Kako se izvodi ultrazvučna operacija katarakte?

Ultrazvučna operacija katarakte uključuje zamenu zamućenog sočiva sa intraokularnim implantom kako bi se uklonila prepreka prenosu svetlosti na mrežnjaču.

U ove svrhe, na rožnjači se pravi mikroskopski rez, kroz koji se ubacuje ultrazvučna sonda koja emulguje zamagljeno sočivo i uklanja ga iz oka. Fleksibilno intraokularno sočivo se zatim uvodi pomoću injektora u kapsulu sočiva kroz isti rez. Kada se intraokularni implant uvede, on se učvršćuje u kapsuli unutar oka. Rez se kasnije ”zapečati” sam od sebe, tako da procedura obično ne zahteva šavove.

Da li postoje rizici?

Ultrazvučna operacija katarakte jedna je od najsigurnijih dostupnih procedura sa velikom stopom uspeha, tako da su komplikacije poput infekcije ili krvarenja zaista retke.

U nekim slučajevima, intraokularno sočivo se pomera i možda će biti potrebno da se premesti, zameni ili ukloni. Sve ove komplikacije su retke, ali mogu dovesti do značajnog gubitka vid, pa je stoga potrebno pažljivo praćenje nakon operacije.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon