Aplikacija mekog kontaktnog sočiva – Terapeutsko

Aplikacija mekog kontaktnog sočiva – Terapeutsko

Aplikacija mekog kontaktnog sočiva je široko rasprostranjena među opštom populacijom. Meka kontaktna sočiva su napravljena od fleksibilne plastike koja u kombinaciji sa vodom (hidrogel) omogućava protok kiseonika kroz kontaktna sočiva i do rožnjače. Ovo povećava udobnost i pomaže u očuvanju zdravlja vaših očiju.

Meka sočiva su vrlo tanka i savitljiva, te prilagođena prednjoj površini oka. Uvedena u oftalmološku praksu ranih 1970-ih godina, hidrogelna sočiva su učinila nošenje kontaktnih sočiva mnogo popularnijim, jer pružaju momentalnu udobnost.

Kada je potrebna aplikacija mekog kontaktnog sočiva?

Meka sočiva se u oftalmologiji koriste pre svega u cilju kompenzacije umerene refrakcijske greške, kao što su: miopija, hipermetropija i astigmatizam. Međutim, isto tako su dobro rešenje i kod ekstremne refraktivne greške, poput afakije.

Meka sočiva se upotrebljavaju i kao bandažna membrana u terapiji određenih patoloških promena na rožnjači, pre svega u cilju da zaštite prednji segment oka.

Budući da pacijenti cene komfor, meka sočiva imaju izuzetnu prednost u odnosu na nošenje tvrdih gas propusnih sočiva, koja su neudobna.

Treba reći da su meka sočiva najjednostavnija sočiva za korišćenje i održavanje, pre svega su lakša za fitovanje i zahtevaju manju adaptaciju.

U očnoj bolnici FOKUS vam je dostupna usluga aplikacije mekih kontaktnih sočiva u terapeutske svrhe.

Kako treba umetnuti meka sočiva?

 • Pre umetanja mekih sočiva, ruke moraju biti temeljno oprane vodom i neutralnim sapunom, a zatim osušene papirnim ubrusom (budući da peškir često ostavlja dlačice).
 • Sočiva se zatim ispiraju sa nekoliko kapi odgovarajuće tečnosti za sočiva.
 • Zatim se sočivo stavi na vrh kažiprsta, dok se srednjim prstom iste ruke drži donji kapak i kažiprstom druge ruke drži gornji kapak.
 • Neophodno je da pacijent podigne blago pogled i sočivo se postavlja na donji beli deo oka.
 • Zatim je potrebno da pacijent pogleda dole i otpusti gornji kapak, te pomeri oko u stranu i otpusti donji kapak.
 • Sočivo treba da bude postavljeno i centrirano.

Kako se uklanjaju sočiva?

 • Operite ruke temeljno vodom i neutralnim sapunom, te ih osušite papirnim ubrusom.
 • Srednjim prstom ruke kojom pišete odvojite donji kapak od oka i kažiprstom pomerite sočivo prema belom delu oka; pažljivo ga ”uštipnite” i uklonite. Stavite sočivo u držač za sočivo.
 • Ako vam se sočivo zalepi za oko, nanesite jednu ili dve kapi veštačkih suza, trepnite nekoliko puta i pokušajte ponovo.

Važni saveti

 • Nikada ne spavajte sa kontaktnim sočivima, a ukoliko vam se to ipak desi, samo navlažite sočiva veštačkim suzama pre nego što ih uklonite.
 • Nikada nemojte vaditi sočiva direktno, jer rizikujete da oštetite rožnjaču.
 • Veoma je važno da kontaktna sočiva uvek ostanu vlažna. U te svrhe uvek koristite veštačke suze koje vam je lekar propisao u držaču za sočiva, posebno u zatvorenom prostoru, ako imate uključeno grejanje ili klima uređaj.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon