Aplikacija triamcinolona peribulbarno

Aplikacija triamcinolona peribulbarno

Aplikacija triamcinolona peribulbarno, odnosno primena injekcije triamcinolona u predeo oko oka, je ambulantna procedura u oftalmološkoj praksi koja se primenjuje u cilju saniranja određenih patoloških stanja vezanih za oko.

Šta je triamcinolon?

Triamcinolon je sintetički glukokortikoid, koji oponaša prirodne steroidne hormone koje vaše telo proizvodi. Koristi se u slučajevima kada je potrebno lečenje jake upale, u cilju smirivanja previše aktivnog imunološkog sistema.

Ovaj lek se obično prepisuje za alergijska ili imunološka stanja. Doza i jačina leka će zavisiti od tačne vrste triamcinolona koji vam je propisan, zdravstvenog stanja koja imate, vaše starosti i telesne težine. Kao vrsta kortikosteroida, može pomoći u ublažavanju crvenila, svraba, otoka ili drugih tegoba.

Kada se izvodi aplikacija triamcinolona peribulbarno / Indikacije?

Peribulbarne injekcije triamcinolona se koriste za širok spektar očnih stanja, posebno za uveitis i cistoidni makularni edem nakon operacije katarakte.

Uveitis je oticanje srednjeg sloja oka, između retine i sklere, koji se naziva uvea. Može nastati usled infektivnih i neinfektivnih uzroka. Uveitis često nastaje kao posledica reumatoidnog artritisa, psorijaze i drugih ozbiljnih autoimunih bolesti u organizmu. Iako uveitis obično nije ozbiljno stanje, teži slučajevi mogu izazvati gubitak vida ako se ne leče na vreme. Kao simptomi uveitisa mogu se javiti: jako crvenilo u oku, bol, floatere, osetljivost na svetlost i zamagljen vid.

Cistoidni makularni edem je bezbolan poremećaj koji pogađa centralnu retinu ili makulu. Kada se razvije ovo stanje, u makuli se pojavljuju više cističnih (cistoidnih) područja tečnosti koja izazivaju oticanje ili edem mrežnjače. Simptom  može biti zamagljen ili smanjen centralni vid, pri čemu treba naglasiti da ovaj poremećaj ne utiče na periferni ili bočni vid. Cistoidni makularni edem može pratiti različite bolesti, poput okluzije vene mrežnjače, uveitisa ili dijabetesa, ali se najčešće javlja nakon operacije katarakte.

Dijabetička retinopatija je mikrovaskularna komplikacija dijabetes melitusa, a dijabetički edem makule je suštinska manifestacija dijabetičke retinopatije. Za lečenje očne bolesti uzrokovane dijabetesom, takođe može da se koristi i aplikacija triamcinolona peribulbarno, nakon čega se očekuje smanjenje centralne debljine makule.

Da li postoje rizici?

Uz željene efekte, aplikacija triamcinolona može izazvati i neke neželjene efekte: peckanje, iritacija, svrab, stanjivanje kože, plikovi, suvoća ili ljuštenje kože na mestu aplikacije. Takođe se može javiti ozbiljna alergijska reakcija i neki sistemski neželjeni efekti. Ako primetite bilo koji neželjeni efekat nakon primene ovog leka, obratite se lekaru.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon