Bris oka

Bris oka

Bris oka se najčešće uzima radi ispitivanja bakterijskih ili gljivičnih infekcija sluzokože. Ovo je standardna analiza za utvrđivanje sastava mikroorganizama koji naseljavaju sluzokožu unutrašnjeg dela kapaka i oka.

Treba napomenuti da sluzokožu oka normalno naseljava mali broj bakterija koje sačinjavaju normalan mikrobiom konjunktive. Međutim, prisustvo posebnog enzima koji se nalazi u suzama, onemogučava razvoj i razmnožavanje ovih bakterija. Ipak, kada dođe do pada imuniteta ili traume oka, izvesne bakterije koje inače predstavljaju prolaznu floru sluzokože oka se mogu prenamnožiti i tako izazvati konjunktivitis.

Kada se izvodi bris oka / Indikacije?

Oftalmolog može zahtevati da uradite bris oka ukoliko postoji sumnja ili su vam dijagnostikovana sledeća stanja:

  • Konjunktivitis ili druga lokalizovana infekcija oka
  • Kod sumnji na infekciju oka gonorejom ili hlamidijom (naročito kod novorođenčadi)
  • Prisustvo stranog tela u oku
  • Nedavna operacija oka
  • Kanalikulitis

On se obično savetuje kada postoji infektivni konjunktivitis koji je hiperakutni ili uporni. Hiperakutni bakterijski konjunktivitis je infekcija koja se brzo razvija i koju karakteriše obilan, gnojni iscedak, oticanje kapaka i hemoza. Ovaj tip konjunktivitisa se razvija tokom 12 do 24 sata i često je uzrokovan Neisseria gonorejom.

Perzistentni konjunktivitis često može biti uzrokovan hlamidijom, pa se u tom slučaju savetuje bris oka.

Bris oka se takođe uzima radi određivanja antibiotske terapije.

Kako se uzima bris oka?

Uzima se ujutru, pre umivanja i ispiranja oka.

Pre uzimanja brisa, pacijent treba da pogleda prema gore kako bi zaštitio rožnjaču. Lekar će pažljivo uzeti bris sa konjunktivalne površine (sluzokože unutrašnjeg dela kapaka) i jednog i drugog oka uz pomoć sterilnog štapića, koji se prethodno može natopiti sa nekoliko kapi sterilnog fiziološkog rastvora (ako je konjunktiva suva).

Uzorci brisa oka se zatim zasejavaju na hranljivim podlogama (pri čemu treba obeležiti medijum za jedno i drugo oko posebno), na kojima nakon 1-2 dana dolazi do porasta mikroorganizama koji su potencijalni uzročnici infekcije oka.

Šta znače rezultati?

Može da potvrdi prisustvo patogenih mikroorganizama, koji mogu uključivati: streptokoke, stafilokoke, enterokoke itd. Ukoliko nalaz pokaže i identifikuje bakterijsku infekciju oka, nakon toga se vrši ispitivanje osetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon