Estetska hirurgija kapaka

Estetska hirurgija kapaka

Estetska hirurgija kapaka je vrsta okuloplastične hirurgije koja ima za cilj da poboljša opšti izgled područja oko očiju. To obuhvata smanjenje natečenosti ili opuštenosti kapaka, povezanih sa starenjem i/ili nasleđem.

Operacija kapaka izvodi se na kapcima ili okolnim tkivima, a ne na samim očima.

Kod koje osobe se izvodi estetska hirurgija kapaka?

Najbolji kandidati za operaciju kapaka su ljudi dobrog opšteg zdravstvenog stanja, bez ozbiljnih očnih oboljenja ili zdravstvenih stanja koja bi mogla umanjiti oporavak i zarastanje rezova.

Šta tretira estetska hirurgija kapaka?

Estetska hirurgija kapaka ima za cilj da tretira sledeća stanja:

  • Opuštena koža kapaka koja stvara nabore ili remeti prirodnu konturu gornjeg kapka, ponekad narušava i vid
  • Masne naslage koje se pojavljuju kao natečenost na očnim kapcima
  • Kesice ispod očiju
  • Opušteni donji kapci
  • Višak kože i fine bore donjeg kapka

Koje vrste operacije kapaka postoje?

Blefaroplastika

Blefaroplastika je najčešće izvođena vrsta estetske operacije oka, može se izvesti na gornjim kapcima i/ili donjim kapcima. Primenjuje se u svrhu uklanjanja masnih naslaga koje stvaraju natečenost u gornjim i donjim kapcima, za vrećice ispod očiju, višak kože i bore u donjem kapku i opuštene kapke. Isto tako može ispraviti bore na gornjem kapku koje narušavaju vaš vid.

Operacija gornjeg/donjeg kapka

Ova vrsta operacije se primenjuje za smanjenje otoka (edema) ili natečenosti oko oka. Gornji i donji kapci podložni su oticanju jer je koža oko očiju najtanja u telu.

Nakon primene lokalne anestezije i oralne sedacije, hirurg pravi vrlo fini rez duž pregiba gornjeg kapka, duž ivice trepavica ili unutar donjeg kapka. Zatim se pristupa uklanjanju masnog tkiva i viška kože sa kapaka, te se koža i mišići kapaka zatežu.

Operacija spuštenih kapaka

Ptoza kapaka je medicinski izraz za spuštene gornje kapke. Ovo stanje je prvenstveno povezano sa procesom starenja, ali se može razviti i nakon korektivne operacije oka ili povrede oka. Drugi uzroci ptoze uključuju tumor oka, neurološki poremećaj ili sistemsku bolest ili slabost mišića levatora koji podižu kapak. Ozbiljna spuštenost kapaka može doprineti problemima sa vidom.

Opušteni kapci se najbolje tretiraju operacijom koja zateže mišiće levatora.

Da li postoje rizici?

Kao i bilo koja druga operacija, estetska hirurgija kapaka nosi određeni rizik. Ovo pre svega može da uključuje probleme sa anestezijom, infekciju, bol koji može da potraje, oticanje, modrice i krvarenje iz reza. Oči mogu postati suve i osetljive na jaku svetlost.

Pacijenti takođe mogu doživeti privremenu ili trajnu promenu vida.

Promene u osećaju kože, ožiljci i potreba za revizijom su drugi potencijalni rizici vezani za operaciju kapaka.

Koliko traje oporavak?

Kod modrica i otoka nakon operacije kapaka mogu pomoći hladni oblozi.

Oporavak obično traje od 7 do 10 dana, nakon čega će većina pacijenata moći da se vrati nekim uobičajenim aktivnostima. Modrice i otok, koji se javljaju nakon operacije kapaka, obično se povlače oko 2 nedelje nakon zahvata.

Ukoliko primetite bilo koju neželjenu pojavu nakon estetske hirurgije kapaka, obavezno se javite svom lekaru.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon