Fokometrija

Fokometrija

Fokometrija se odnosi na merenje dioptrije na naočarima. Izvodi se uz pomoć aparata koji se zove fokometar, koji je dizajniran da meri  jačinu dioptrije i optičkih svojstva stakala u naočarima.

Kada se izvodi fokometrija / Indikacije?

Fokometrija se koristi radi procene dioptrije u naočarima koje pacijent nosi:

  • pri prvom pregledu
  • na sledećim kontrolama

kako bi se procenila stabilnost dioptrije ili pratio stepen napredovanja iste.

Kratkovidost je uobičajen poremećaj refrakcije, kada pacijent može videti jasno bliske objekte, ali oni koji su udaljeniji će mu izgledati mutno. U ovom slučaju, vaše oko je obično izduženo, sa prevelikom udaljenošću između rožnjače na prednjoj strani oka i mrežnjače na zadnjoj strani oka. Kratkovidost isto tako može da se javi ako je rožnjača previše zakrivljena. Usled ove povećane udaljenosti, svetlosni zraci padaju ispred retine umesto na nju, što prouzrokuje nejasan vid na daljinu. Sočiva u vašim naočarima treba da koriguju prelamanje svetlosti i tako vam pomažu da jasnije vidite udaljene objekte. Jačina sočiva biće označena znakom minus. Što ste više kratkovidi, to će biti veći brojevi.

Dalekovidost (hipermetropija) je poremećaj refrakcije koji otežava gledanje bliskih objekata u odnosu na udaljene. Dakle, pacijent jasno vidi udaljene objekte, ali su mu oni koji su blizu zamućeni. Javlja se zato što je rastojanje od rožnjače do mrežnjače previše kratko ili zato što rožnjača oka nije dovoljno zakrivljena. Kod dalekovidosti, svetlost se fokusira iza mrežnjače, a ne direktno na nju. U ovom slučaju, jačina sočiva biće označena znakom plus. Što ste više dalekovidi, to će biti veći brojevi.

Astigmatizam je nepravilna krivina sočiva ili rožnjače oka, koja uzrokuje da se prelomljeni zraci ne fokusiraju u jednoj, već u više tačaka. Astigmatizam stoga može učiniti i bliske i udaljene objekte zamućenim, a takođe može iskriviti slike koje vidite.

Ukoliko astigmatizam meri 1,5 dioptrije ili više, savetuje se nošenje dioptrijskih naočara ili kontaktnih sočiva.

Fokometrija ili merenje dioptrije će pokazati koliko je ozbiljan vaš astigmatizam.

Zapamite da određivanje dioptrije nije jednokratna situacija. S vremenom se vaš vid (dioptrija) može promeniti, pa je važno da posetite očnog lekara kako biste zaštitili zdravlje očiju.

U očnoj klinici FOKUS možete obaviti fokometriju, odnosno merenje dioptrije, uz pomoć kompjuterizovanog fokometra najnovije generacije. Brzo, jednostavno i precizno.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon