Hiruško lečenje perforativne povrede oka

Hiruško lečenje perforativne povrede oka

Hiruško lečenje perforativne povrede oka je intervencija koju bi trebalo izvesti u najkraćem roku nakon nastanka povrede.

Perforacija rožnjače je hitan očni slučaj, a može nastati usled više uzroka, kao što su traume, infekcije, autoimune bolesti i gubitak inervacije rožnjače.

Kad god je to moguće, fokus bi trebalo da bude na ranoj i agresivnoj prevenciji. Međutim, nakon što dođe do perforacije, u očnoj bolnici FOKUS vam je dostupna hirurška intervencija.

Kako prepoznati perforativnu povredu oka?

Za perforirane povrede oka je tipično da imaju i ulazne i izlazne rane. Mora biti prisutna pukotina pune debljine rožnjače i/ili sklere. Ruptura otvorenog globusa, za razliku od toga, odnosi se na tupu povredu oka koja uzrokuje kolaps globusa. Ruptura je najteži oblik mehaničke traume oka, a dijagnoza je obično jednostavna jer je rana vidljiva, često čak i golim okom.

Klasični znakovi perforativne povrede oka obično uključuju gubitak vida, bol i curenje koje se može pogrešno shvatiti kao suze. Trebalo bi posumnjati na okultnu perforaciju ako pacijent prijavljuje da je odjednom počeo mnogo da suzi.

Još jedan značajan znak perforacije rožnjače je smeđi pigment iz šarenice u samoj rani.

U nekim slučajevima, dijagnostikovanje perforacije može biti veći izazov, jer mesto povrede može biti zaklonjeno nekrotičnim ili edematoznim tkivom.

Pre samog početka lečenja, najpre se mora ustanoviti tačan uzrok perforacije oka. Naime, perforacije uzrokovane infektivnim ulkusima rožnjače ili autoimunim poremećajima obično se teže leče od onih uzrokovanih traumom, koje su tipično podložne standardnoj hirurškoj proceduri.

Kada je uzrok perforacije oka trauma, neophodno je proveriti oba oka na dodatne perforacije, strano telo ili drugu vrstu povrede.

Kako se izvodi hiruško lečenje perforativne povrede oka?

Optimalan pristup zavisi od uzroka, veličine, lokacije, stepena zahvaćenosti strome i mogućih vizuelnih efekata.

Zbog opasnosti od horoidalnog krvarenja, zatvaranje rane kod perforativne povrede oka je hitno, ali se moraju poštovati sva pravila higijene i šivenja rane. Hirurg može izabrati izvođenje postupnog pristupa, u kojem početnu operaciju zatvaranja rane prati intenzivna lokalna kortikosteroidna terapija, a zatim druga, sveobuhvatna intraokularna rekonstrukcija nekoliko dana kasnije; ili može izvršiti primarnu sveobuhvatnu operaciju.

U očnoj klinici FOKUS su vam na raspolaganju vrhunski očni hirurzi koji u kratkom roku mogu sprovesti hiruško lečenje perforativne povrede oka.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon