Kontrola

Kontrola

Nakon obavljanja bilo koje oftalmološke procedure ili ukoliko je ustanovljeno da imate određeno stanje oka i koristite terapiju, kontrola kod vašeg očnog lekara će biti obavezna.

Zapravo, redovne kontrole stanja i funkcije vaših očiju su od presudnog značaja za pozitivan ishod kod bilo koje intervencije ili postojećeg stanja oka.

Zavisno od toga o čemu se tačno radi i zbog čega se javljate na kontrolu, pregled će biti drugačiji.

Moraćete češće da kontrolišete zdravlje svojih očiju ukoliko nosite naočare i/ili kontaktna sočiva, imate istoriju očnih bolesti ili imate hronično stanje kao što je dijabetes koji povećava rizik od problema sa očima.

Šta podrazumeva kontrola kod očnog lekara?

Sveobuhvatni pregled očiju, koji se ponekad naziva i kontrolni pregled očiju, sastoji se od niza testova za merenje koliko dobro vidite i za traženje bilo kakvih problema koji mogu uticati na opšte zdravlje vaših očiju. To može uključivati oftalmološka stanja, kao što je katarakta, ali i nepovezana medicinska stanja koja izazivaju simptome koji utiču na strukture očiju, kao što je dijabetes.

U zavisnosti od toga da li postoje neke specifične indikacije u vezi sa zdravljem vaših očiju, lekar će primenjivati određene testove i postupke.

Koliko često treba da idete na kontrolni pregled očiju zavisi od niza faktora, uključujući: vrstu intervencije koju ste imali, zdravlja vaših očiju i ukupnog rizika za razvoj određenih oftalmoloških problema.

Tokom kontrole, od vas će se obično zahtevati da sedite u stolici za oftalmološki pregled, sa različitim medicinskim aparatima koje će lekar koristiti za obavljanje različitih testova i procedura za proveru vašeg vida i opšteg zdravlja vaših očiju.

Na šta treba da obratite pažnju?

Prilikom oftalmološke kontrole, obavezno prijavite lekaru sve nove simptome, tegobe i efekte terapije, ukoliko je uzimate.

Ako nosite naočare ili kontaktna sočiva, obavezno ih stavite i na dan pregleda. Lekar će svakako želeti da vam pogleda oči sa i bez naočara ili sočiva.  Poneti posudu za cuvanje sociva.

Ukoliko vam lekar bude širio zenice za potrebe pregleda, vaš vid će biti zamagljen i vaše oči će biti veoma osetljive na svetlost sve dok efekti kapi za širenje zenica ne nestanu. Nemojte upravljati vozilom posle širenja zenica.

Pored toga, obavestite lekara o svim lekovima koje uzimate, uključujući lekove na recept i suplemente. Određene supstance mogu uticati na vid, a vaš lekar će želeti da to uzme u obzir prilikom pregleda vaših očiju.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon