Laser iridotomija

Laser iridotomija

Laser iridotomija je metoda pomoću koje oftalmolozi stvaraju mikroskopsku rupu u šarenici pomoću lasera ​​za otvaranje ugla (ili unutrašnjeg drenažnog sistema oka) kod pacijenata sa uskim ili zatvorenim uglovima.

Ugao je prostor između prozirnog dela oka (rožnjača) i obojenog dela (šarenica), blizu njihovog mesta susreta. Sadrži trabekularnu mrežu, koja je glavna struktura koja usmerava tečnost iz oka.

Zahvaljujući laserskoj iridotomiji, poboljšava se drenaža očne vodice i tako se smanjuje intraokularni pritisak. Na taj način se sprečava oštećenje optičkog nerva i gubitak vida.

Kada se izvodi laser iridotomija / Indikacije?

Laserska periferna iridotomija je standardni tretman kod glaukoma zatvorenog ugla, kao i kod pacijenata koji su uriziku od ovog stanja (sa uskim ili zatvorenim uglovima oka).

Faktori rizika za zatvaranje ugla uključuju: oči kraće od proseka, ženski pol, porodičnu istoriju i hipermetropiju ili dalekovidost.

Kod očiju sa zatvorenim uglom, ali normalnim očnim pritiskom i bez oštećenja optičkog nerva, laserska iridotomija se može preporučiti kao preventivni tretman.

Procedura se koristi i za lečenje akutnog zatvaranja ugla, kada dolazi do iznenadne, potpune opstrukcije drenažnog ugla oka, što može izazvati brzi početak rasta očnog pritiska. Ovo naglo povećanje pritiska može izazvati slepilo za nekoliko sati, međutim, može se sprečiti ili prekinuti laserskom iridotomijom oka.

Simptomi akutnog zatvaranja ugla mogu uključivati: bol u oku, glavobolja, crvenilo,  zamagljen vid, suzenje, mučnina i povraćanje.

Postupak se takođe može izvesti na drugim, manje uobičajenim poremećajima koji utiču na šarenicu.

Kako se izvodi?

Postupak laserske iridotomije oka obično traje svega 5-10 minuta.

Prilikom izvođenja ovog laserskog tretmana, oko pacijenta se najpre anestezira kapima ili gelom za lokalnu anesteziju. Lekar zatim nanosi posebno kontaktno sočivo u oko pacijenta, koja omogućava da se laserska svetlost jasno fokusira na perifernu šarenicu. Ova svetlost stvara rupu na spoljnoj ivici šarenice, što dovodi do otvaranja ugla u većini slučajeva. Nakon što je ugao proširen nakon procedure, trabekularna mreža je izložena i odliv tečnosti je pojačan.

Šta nakon postupka?

Vid može biti zamućen tokom kratkog perioda nakon intervencije.

Oko može biti malo crveno, osetljivo na svetlost, a možete osetiti i blagu glavobolju zbog anestetičkih kapi za oči.

Da li postoje rizici?

procedura je u većini sčučajeva bezbedna, a mogući rizici uključuju porast očnog pritiska, krvarenje na mestu primene lasera ​​i upalu; ovi efekti su obično privremeni.

Može doći do zatvaranja iridotomije, što zahteva ponovni tretman.

Retko se mogu pojaviti dodatne vizuelne slike ili dvostruki vid u tretiranom oku.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon