Laser kapsulotomija

Laser kapsulotomija

Laser kapsulotomija se koristi za lečenje neprozirnosti (zamućenja) kapsule nakon operacije katarakte.

Prirodno sočivo oka zatvoreno je u prozirnu membranu koja se naziva kapsula sočiva. Tokom operacije katarakte, prednji deo kapsule se otvara, a zamućeno sočivo unutar kapsule se uklanja. U većini slučajeva, zadnji deo kapsule se ostavlja u jednom komadu, a ispred kapsule se postavlja plastični implantat sočiva. Ova kapsula je obično prozirna, ali kod malog broja pacijenata kapsula se zadeblja i postaje neprozirna, što zaustavlja svetlost koja dolazi do zadnjeg dela oka. Ukoliko se to dogodi, možda ćete primetiti simptome kao što su:

  • postepeno smanjenje vida,
  • problemi sa odsjajem,
  • stvari mogu izgledati pomalo maglovito.

Cilj laserske kapsulotomije je da se napravi rupa u zadebljaloj kapsuli sočiva.

Kada se izvodi laser kapsulotomija / Indikacije?

Zamućenje zadnje kapsule se razvija u predelu iza implantata intraokularnog sočiva tokom vremena (od nekoliko meseci do nekoliko godina) nakon operacije katarakte. Zamućena zadnja kapsula uzrokuje zamagljen vid, ali ovo stanje se može lako i bezbedno lečiti laserskim tretmanom.

Laserska kapsulotomija se koristi za uklanjanje ožiljaka i omogućava svetlosti da ponovo prođe radi jasnog vida.

Dakle, postupak se sprovodi kako biste povratili vid kakav je bio nakon operacije katarakte.

Kako se izvodi?

Postupak traje oko 10-15 minuta.

Lekar će koristiti kapi za oči za anesteziju oka i za proširenje zenice, a zatim će vam naneti kontaktno sočivo u oko, radi fiksiranja laserske svetlosti. Laser se zatim usmerava na zadnju stranu kapsule sočiva, kako bi napravio mali otvor i uklonio ožiljke.

Najveća prednost ove intervencije je ta što laser uklanja zamagljenu zadnju kapsulu sa vašeg vidnog polja bez rezova ili dodirivanja oka.

Nakon postupka, lekar može primeniti kapi za oči kako bi se smanjila upala.

Vid će u početku biti zamagljen nekoliko sati nakon tretmana zbog jakog svetla, ali bi trebalo da se poboljša u narednim danima.

Da li postoje rizici?

Postupak je izuzetno siguran, a rizici i komplikacije su retki. Postoji mali rizik od upale, povećanog pritiska u oku ili odvajanja mrežnjače i dislokacije sočiva.

Ukoliko doživljavate uporan, jak bol u oku ili ako se vid pogorša nakon tretmana, hitno se obratite lekaru.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon