Merenje očnog pritiska – Tonometrija

Merenje očnog pritiska – Tonometrija

Merenje očnog pritiska je dijagnostički test koji se koristi za merenje intraokularnog pritiska. Intraokularni pritisak, odnosno pritisak unutar oka, jeste rezultat sile koju tečnost unutar očne jabučice, posebno očna vodica, vrši na zidove i ostatak unutrašnjih struktura oka.

Ukoliko se stvara veća količina očne vodice nego što se ukloni, bilo zbog prekomerne proizvodnje ili poteškoća u uklanjanju, to bi uzrokovalo povećanje intraokularnog pritiska. Na taj način se povećava rizik od oštećenja očiju, pre svega glaukoma.

Kako se sprovodi merenje očnog pritiska?

Najčešće korišćena merna tehnika je Goldmanova aplanaciona tonometrija, koja uključuje merenje otpora koji pokazuje rožnjača kada je spljoštena. Smatra se međunarodnim zlatnim standardom za merenje očnog pritiska. Test se zasniva na upotrebi sonde sa ravnim vrhom koja se nežno pritisne na površinu oka.

Ova tehnika nam pomaže da dobijemo vrednosti očnog pritiska, pri čemu treba reći da su normalne vrednosti između 10 i 22 mmHg. Vrednosti mogu varirati u zavisnosti od doba dana kada se meri očni pritisak i debljine rožnjače. Ukoliko je pritisak hronično visok ili iznenada postane visok, to može prouzrokovati oštećenje optičkog nerva i stoga promeniti vidno polje, a ovo jeste jedan od glavnih faktora u nastanku glaukoma.

Alternativna tehnika za merenje očnog pritiska može da uključuje beskontaktnu tonometriju, ali se ova metoda obično smatra manje preciznom od Goldmannove aplanacione tonometrije.

Šta je glaukom?

Glaukom je ozbiljna očna bolest koja može na kraju dovesti do gubitka vida ako se ne leči. U većini slučajeva glaukoma, tečnost koja ishranjuje oko previše sporo otiče ili je potpuno onemogućeno njeno oticanje, što uzrokuje povećanje očnog pritiska.

Bez lečenja, povećani očni pritisak može na kraju oštetiti optički nerv i uzrokovati gubitak vida.

Promene na očima izazvane glaukomom često su bezbolne i mogu napredovati godinama, a da osoba to ne primeti. Zato je redovno merenje očnog pritiska veoma važno za rano otkrivanje promena. Međutim, visok očni pritisak je samo jedan od simptoma glaukoma i oftalmolog će uraditi dodatna ispitivanja kako bi potvrdio dijagnozu.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon