Ultrazvučni pregled oka – A ili B scan

Ultrazvučni pregled oka – A ili B scan

Ultrazvučni pregled oka a i b scan je brz, neinvazivan test koji se rutinski koristi u oftalmološkoj praksi za procenu strukturnog integriteta i patologije oka. Može pružiti dodatne informacije koje se ne mogu lako dobiti direktnom vizualizacijom očnih tkiva, a posebno je koristan kod pacijenata sa patologijom koja sprečava ili zamagljuje oftalmoskopiju.

Kada se izvodi ultrazvučni pregled oka?

Detaljan ultrazvučni pregled očiju ne govori samo o strukturama očiju, već i o bilo kojim zdravstvenim stanjima kao što su visoki krvni pritisak i dijabetes.

Pored rutinskog ispitivanja očiju, ultrazvučni pregled oka se koristi i za planiranje operacija oka (kao što je operacija katarakte ).

A-skeniranje i B-skeniranje su ultrazvučni pregledi oka, što znači da su zasnovani na principu ultrazvuka, ali se ipak razlikuju u određenim aspektima.

A-skeniranje je kratki oblik za amplitudno skeniranje i pruža detalje o dužini oka.  To je jednodimenzionalno skeniranje oka.

Merenje aksijalne dužine oka pomoću A-skeniranja je neophodno za postavljanje intraokularnog sočiva tokom operacije katarakte .

Takođe se može koristiti za procenu abnormalnosti vida oka i drugih bolesti koje uključuju oko, poput tumora.

B-skeniranje se koristi za izradu dvodimenzionalnog preseka oka i njegove orbite. Obično se koristi za procenu bolesti koje uključuju zadnji segment (dve zadnje trećine) oka i orbitu, obično kada su očni mediji (tečnosti u oku) zamućeni i direktna vizualizacija nije moguća. Na taj način se mogu dijagnostikovati očne bolesti kao što su:

  • krvarenje u staklastom telu
  • odvajanje mrežnjače
  • strana tela u oku
  • tumor oka.

Kako se izvodi?

Ultrazvučni pregled oka a i b scan traje između 15 i 30 minuta.

Tokom A-skeniranja, lekar će vam staviti anestetičke kapi u oči. Sedećete na stolici i postaviti bradu na oslonac za bradu. Biće potrebno da gledate pravo napred. Zatim će lekar postaviti ultrazvučnu sondu na prednju površinu oka.

Tokom B-skeniranja, moraćete da zatvorite oči, a lekar će naneti poseban gel na kapke pre upotrebe sonde. Od vas se može tražiti da pomerate oči u više pravaca.

Oba testa su generalno brza i uzrokuju minimalnu nelagodnost. Tokom ovog snimanja niste izloženi štetnom zračenju.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon