Operacija entropijuma (uvrnutosti kapaka)

Operacija entropijuma (uvrnutosti kapaka)

Operacija entropijuma je jednostavna hiruška intervencija za trajno ispravljanje problema uvrnutosti kapaka.

Šta je entropijum?

Entropijum (uvrnutost kapka) se odnosi na stanje u kojem se kapak rotira, odnosno povlači prema unutra. Obično zahvata donji kapak. Usled toga, trepavice se trljaju o oko i izazivaju crvenilo, iritaciju, suzenje i ogrebotine na rožnjači.

Za entropijum je karakteristično da se razvija sporo i možda neće biti primetan u ranim fazama. Međutim, vremenom se stanje pogoršava, sve dok svaki pokret oka ne počne da iritira površinu rožnjače.

Ovo stanje oka najčešće je rezultat starenja jer mišići kapaka vremenom slabe, ali se može javiti i zbog hemijske povrede, kožnih infekcija, ožiljaka, komplikacija od druge operacije ili traume.

Bez adekvatnog lečenja, ova neprekidna abrazija može izazvati infekcije oka i ožiljke na očnoj jabučici, a u ozbiljnim slučajevima može da se izgubi vid u pogođenom oku.

Većina slučajeva entropijuma mora se na kraju lečiti hirurškim metodama, kako bi se sprečio gubitak vida i trajno oštećenje oka.

Kako se izvodi operacija entropijuma?

Operacija entropijuma je obično 45-minutna procedura koja najčešće zahteva samo lokalnu anesteziju i blagi sedativ. U zavisnosti od tačnih potreba pacijenta, korekcija uvrnutosti kapaka može uključivati ​​uklanjanje malog dela kapka ili presađivanja kože kako bi se pomoglo da se očni kapak vrati u prirodan položaj.

Ukoliko je entropijum nastao zbog slabosti mišića, u tom slučaju operacija može uključivati ​​uklanjanje malog dela kapka kako bi se zategli mišići u tom području. Operacija uključuje stavljanje šavova na kapak kako bi se zategnuo i okrenuo ka spolja.

Kod uvrnutosti kapaka zbog ožiljaka ili prethodne operacije, hiruški postupak se može oslanjati na presađivanje kože kako bi se omogućilo repozicioniranje kapka.

Kako izgleda oporavak?

Nakon operacije, lekar može preporučiti da nosite flaster ili zavoj 24 sata kako biste zaštitili oko od spoljašnjih iritacija i smanjili krvarenje. Takođe ćete dobiti posebne kapi za oči i masti koje će vam pomoći u borbi protiv infekcije i pomoći u procesu oporavka očnih kapaka.

U roku od jedne do dve nedelje, trebalo bi da očekujete da će modrice i otok nestati i ne bi trebalo da bude vidljivih znakova ožiljaka.

Ponovljena operacija entropijuma može biti potrebna u oko 15% slučajeva kako pacijent stari, a tkivo kapaka nastavlja da pada.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon