Operacija glaukoma

Operacija glaukoma

Operacija glaukoma se nameće kao jedino rešenje, ukoliko lekovi i laserski tretman nisu pomogli u lečenju glaukoma. Međutim, treba naglasiti da hiruška intervencija ne može izlečiti glaukom ili poništiti gubitak vida, ali može pomoći u zaštiti vida i sprečiti njegovo pogoršanje.

Šta je glaukom?

Glaukom je hronično, progresivno oštećenje optičkog nerva. Ovo stanje je obično uzrokovano ili pogoršano visokim pritiskom unutar oka (intraokularni pritisak) koji oštećuje optički nerv.

Tretman za glaukom uključuje snižavanje očnog pritiska kako bi se sprečilo ili usporilo oštećenje optičkog nerva.

Kako se izvodi operacija glaukoma?

Postoji nekoliko različitih vrsta operacija za glaukom koji mogu pomoći u smanjenju očnog pritiska:

  • Trabekulektomija
  • Operacija implantacije
  • Minimalno invazivna hirurgija glaukoma

Trabekulektomija

Ova vrsta operacije se obično koristi za lečenje glaukoma otvorenog ugla i traje manje od sat vremena.

Hirurg pravi mali otvor na vrhu oka, ispod kapka gde neće biti vidljiv, kak obi omogućio da se dodatna tečnost u oku odvede, smanjujući tako intraokularni pritisak.

Operacija implantacije

Ova vrsta operacije se koristi za lečenje nekoliko vrsta glaukoma, uključujući kongenitalni glaukom, neovaskularni glaukom i glaukom izazvan povredom. Obično traje od 1 do 2 sata.

Hirurg implantira sićušnu cev ili šant u beli deo oka, što pomaže u isticanju dodatne tečnosti iz oka, smanjujući tako očni pritisak.

Minimalno invazivna hirurgija glaukoma

Minimalno invazivna hirurgija glaukoma se odnosi na grupu novijih procedura koje se obično kombinuju sa operacijom katarakte da bi se snizio očni pritisak. U većini slučajeva, bezbednost ovih procedura je veća od tradicionalne operacije glaukoma. Ipak, treba reći da se ovim intervencijama postižu skromnija smanjenja očnog pritiska. Upravo zato se ovi postupci obično kombinuju sa operacijom katarakte kod pacijenata sa glaukomom u ranoj do umerenoj fazi. Za pacijente sa uznapredovalim glaukomom, minimalno invazivna hirurgija glaukoma će manje verovatno postići potrebno sniženje očnog pritiska.

Koje su prednosti operacije glaukoma u odnosu na rizike?

Kao i kod svake operacije, postoje rizici povezani sa operacijom glaukoma. Važno je napomenuti da operacija glaukoma ima veoma visoke stope uspeha u značajnom usporavanju progresije glaukoma. Kada je u pitanju hirurška intervencija za napredne slučajeve glaukoma, koristi obično nadmašuju rizike.

Retki neželjeni efekti operacije glaukoma mogu da uključuju:

  • gubitak vida
  • krvarenje u oku
  • infekcija
  • nizak očni pritisak (ili hipotonija)
  • formiranje ožiljnog tkiva

Kako izgleda oporavak?

Oko će biti crveno i iritirano ubrzo nakon operacije, a može doći do pojačanog suzenja. Unutrašnja očna tečnost protiče kroz hirurški napravljenu rupu i formira malu izbočinu nalik na žulj, koji se obično nalazi na gornjoj površini oka, prekriven je kapkom i najčešće nije vidljiv.

Lekar će vam propisati kapi za oči kako biste sprečili oticanje i infekcije, a vi ćete morati da ih koristite nekoliko nedelja.

Dok se oporavljate, trebalo bi da izbegavate naporne aktivnosti 2 do 4 nedelje, kao što je podizanje bilo čega teškog.

Može doći do nekih promena vida, kao što je zamagljen vid, oko šest nedelja nakon operacije. Nakon tog vremena, vid će se obično vratiti na isti nivo kao pre operacije.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon