Pregled lekara specijaliste oftalmologije

Pregled lekara specijaliste oftalmologije

Pregled lekara specijaliste oftalmologije podrazumeva opsežnu seriju testova u cilju provere zdravlja vaših očiju. Odrasli i deca koji imaju bilo kakvih problema sa očima ili vidom trebalo bi da posete očnog lekara najmanje jednom godišnje, osim ako lekar ne preporuči drugačije.

Šta podrazumeva pregled lekara specijaliste oftalmologije?

Očni pregled je bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu.

Prilikom samog pregleda, doktor specijalista oftalmologije će najpre uzeti anamnestične podatke vezane za stanje vaših očiju, naročito sa osvrtom na:

  • vaše probleme sa vidom
  • sve korektivne alate koje imate, poput nošenja naočara ili kontaktnih sočiva
  • vaše celokupno zdravlje
  • istoriju očnih bolesti članova vaše porodice
  • lekova koje trenutno uzimate.

Lekar će zatim izvršiti test oštrine vida. Tokom ovog testa ćete gledati u grafikon koji sadrži simbole ili oblike (poput slova abecede). Ovaj skrining oštrine vida služi lekaru da proceni vašu sposobnost da ispravno identifikujete ove simbole ili oblike sa određene udaljenosti.

Pregled lekara specijaliste oftalmologije podrazumeva i test refrakcije, čija je svrha da se utvrdi da li se svetlost pravilno odbija kada prolazi kroz vaše sočivo ili imate stanja, poput kratkovidosti. Takođe se obavlja i merenje dioptrije na kompjuterskom uređaju koji se zove keratorefraktometar.

Lekar takođe može da proširi vaše zenice specijalizovanim kapima za oči, kako bi vam zenice bile veće, što pomaže vašem lekaru da pogleda zadnji deo oka.

Ostali testovi koji se obavljaju

Očni pregled takođe obuhvata i proveru vašeg perifernog vida, da se utvrdi koliko dobro vidite izvan svog neposrednog fokusa.

Obavlja se i pregled prednjih delova oka na biomikroskopu, uključujući pregled kapaka, suznog aparata, konjuktive, rožnjače, prednje očne komore, dužice, zenice i sočiva staklastog tela.

Pored toga, oftalmolog će želeti da proveri i:

  • zdravlje vaših očnih mišića
  • svetlosni pregled zenica, da se utvrdi da li odgovaraju pravilno
  • pregled mrežnjače, kako bi se proverilo zdravlje krvnih sudova i optičkog nerva
  • tonometrija, test koji pomaže lekaru da izmeri pritisak tečnosti u vašem oku, pre svega u svrhu prevencije glaukoma.

Zapamtite da će se vaš vid menjati tokom života. Zato su važni redovni pregledi oka, čak i ako nemate problema sa vidom. Pored toga, određena hronična stanja, poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska, mogu uticati i na zdravlje vaših očiju.

Brinite o svojim očima – zakažite pregled kod oftalmologa na vreme! 

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon