Pregled tumora kapaka uz PH pregled

Pregled tumora kapaka uz PH pregled

Pregled tumora kapaka uz ph pregled je važan dijagnostički pokazatelj i prognostički indikator u slučaju postojanja lezija na očnim kapcima.

Tumori očnih kapaka su abnormalne izrasline, koje mogu biti benigne ili maligne.

Kapci se sastoje od nekoliko slojeva: kože i potkožnog tkiva, prugastih mišića, tarzusa i konjuktive; a iz svakog sloja očnih kapaka mogu nastati benigni i maligni tumori, dok je većina tumora kožnog porekla. To su uglavnom benigne epitelne lezije, cistične lezije i benigne melanocitne lezije. Najčešći maligni tumor očnih kapaka je karcinom bazalnih ćelija.

Primećeno je da je preterano izlaganje sunčevoj svetlosti značajan faktor rizika za razvoj tumora kože očnih kapaka.

Kako prepoznati tumor kapaka?

Često, tumori očnih kapaka mogu biti bez simptoma i primećuju se samo kao izrasline duž kapka. U nekim slučajevima, na prisustvo tumora mogu ukazivati sledeći simptomi: crvenilo, bol, iscedak, krvarenje, gubitak trepavica ili erozija okolne kože.

Kako se obavlja pregled tumora kapaka?

Kod bilo koje lezije očnog kapka, najpre treba obaviti pažljivo ispitivanje od strane iskusnog očnog lekara. Biopsija može utvrditi prirodu tumora očnih kapaka, dok lečenje zavisi od rezultata biopsije. U očnoj klinici Fokus vam je na raspolaganju i usluga – pregled tumora kapaka uz ph pregled.

Patohistopatološki izveštaj opisuje tkivo koje je poslato na pregled i karakteristike kako tumor izgleda pod mikroskopom.

Mnogi nalazi iz takvog pregleda tkiva povezani su sa prognozom. Prognostički indikatori mogu uključivati stepen tumora i stepen njegovog širenja, kao i da li postoje dokazi da se tumor proširio izvan tkiva koje je uklonjeno.

Nakon izvršene biopsije, neki tumori neće zahtevati dalje lečenje, dok se drugi mogu lečiti hirurškim uklanjanjem, medicinskim tretmanom ili zračenjem. Ukoliko bude neophodno hirurško uklanjanje tumora, mogu se koristiti tehnike plastične hirurgije za popravku izgleda i funkcije kapaka.

Treba reći da je prognoza za tumore očnih kapaka u većini slučajeva prilično dobra, naročito ako se krene sa pravovremenim lečenjem. Ako se ne leče, ove lezije mogu rasti i mogu se infiltrirati i erodirati oko i okolne strukture.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon