Refraktometrija

Refraktometrija

Refraktometrija oka je neinvazivna metoda za proučavanje refrakcije (snage prelamanja) oka.

Izvodi se uz pomoć refraktometra, uređaja koji se koristi za merenje jačine i snage sočiva naočara potrebnih za ispravljanje vida.

Kada se izvodi refraktometrija / Indikacije?

Ovaj test nam pomaže da identifikujemo refrakcijske greške u vidu pacijenta. Naime, refrakcijske greške sprečavaju svetlost da uđe u oko, kako bi se pravilno fokusirala na vašu retinu. Ograničeno svetlo koje ulazi u oko negativno utiče na vaš vid.

Najčešća stanja koja izazivaju refrakcijske greške su:

  • kratkovidost (miopija)
  • dalekovidost (hiperopija)
  • astigmatizam
  • presbiopija (stanje povezano sa starenjem koje uzrokuje otežano fokusiranje očnih sočiva)

Merenja koja pruža refraktometar pomažu oftalmologu da napiše recept za naočare ili kontaktna sočiva.

Refraktometar meri ozbiljnost greške u dioptriji ako ste kratkovidi (znak -) ili dalekovidi (znak +). On izračunava snagu sočiva potrebnu za ispravljanje refrakcijske greške.

Kada pacijent ima astigmatizam, oko ima oblik fudbalske lopte, dok ljudi bez astigmatizma imaju savršeno okrugle oči. Refraktometar identifikuje ozbiljnost astigmatizma i osu (ili ugao) u oku.

Rezultati refraktometrije takođe mogu pomoći u dijagnostikovanju sledećih stanja:

  • makularna degeneracija (stanje povezano sa starenjem koje utiče na oštrinu centralnog vida)
  • okluzija retinalnih krvnih sudova (stanje koje uzrokuje blokiranje malih krvnih sudova u blizini retine)
  • retinitis pigmentosa (retko genetsko stanje koje oštećuje mrežnjaču)
  • odvajanje mrežnjače (kada se retina odvoji od ostatka oka).

Kako se izvodi?

Lekar će prvo proceniti koliko se svetlost prelama dok se kreće kroz vašu rožnjaču i sočivo. Ovaj test pomaže da se utvrdi da li su vam potrebna korektivna sočiva i, ako jesu, koja vrsta recepta vam je potrebna. Lekar može koristiti kompjuterizovani refraktor za ovaj deo testa, ili vam jednostavno može osvetliti oči.

U slučaju primene kompjuterizovanog refraktometra, potrebno je da gledate kroz mašinu koja meri količinu svetlosti koju reflektuje vaša mrežnjača.

Test se takođe može uraditi bez pomoći mašine. U ovom slučaju, lekar će osvetliti svako vaše oko i pogledati količinu svetlosti koja se odbija od vaše mrežnjače kako bi izmerio vaš refraktivni rezultat.

Nakon toga, lekar će tačno odrediti koji recept vam je potreban. Za ovaj deo testa ćete sedeti ispred instrumenta koji se zove foropter, koji izgleda kao velika maska sa rupama kroz koje možete gledati. Na zidu udaljenosti 6 metara ispred vas će biti karta slova.

Testirajući jedno po jedno oko, lekar će vas zamoliti da pročitate najmanji red slova koji možete videti. Zatim će lekar zameniti sočiva na foropteru, pitajući vas svaki put koje je sočivo jasnije.

Kada lekar završi testiranje jednog oka, ponoviće postupak za drugo oko.

Kakvi su rezultati?

Savršena oštrina vida se zapisuje kao 1.0.

Ako nemate vid 1.0, imate refrakcijsku grešku, što znači da se svetlost ne prelama pravilno kada prolazi kroz sočivo vašeg oka. Test refrakcije će reći vašem lekaru koja sočiva na recept treba da koristite da biste imali vid 1.0.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon