Subkonjunktivalna injekcija

Subkonjunktivalna injekcija

Subkonjunktivalna injekcija se koristi kao periokularni način ubrizgavanja leka radi tretiranja određenog očnog stanja ili bolesti.

Subkonjunktivne injekcije mogu se dati ili ispod konjunktive očne jabučice (epibulbarne) ili ispod konjunktive koja oblaže kapak (subpalpebralna).

Kada se koristi subkonjunktivalna injekcija / Indikacije?

Subkonjunktivalne injekcije su indikovane za lečenje lezija u rožnjači, skleri, prednjoj uvei i staklastom telu.

Na ovaj način se omogućava da lekovi zaobiđu masne slojeve bulbozne konjunktive, te se aplikuju u blizini sklere koja je propusna za vodu. Na taj način će se povećati apsorpcija leka rastvorljivog u vodi u samom oku.

Može se koristiti u različitim stanjima oka koja zahtevaju visoke koncentracije leka, kao što su:

  • teške upale
  • lečenje infekcija
  • na kraju operacije
  • za širenje zenice.

Ovim putem se mogu davati antibiotici i kortikosteroidi.

Kako se primenjuje?

Pacijent treba da bude u ležećem položaju, uz glavu naslonjenu na jastuk. Pre same injekcije će se ubrizgati odgovarajuće anestetičke kapi. Zatim se priprema lek koji će se aplikovati uz pomoć injekcije, a neophodno je da lekar pažljivo odabere mesto za injekciju i prema potrebi podigne ili spusti kapak. Biće potrebno da pacijent gleda u suprotnom smeru i fiksira pogled.

Sa gornjim nagibom igle, lekar treba da umetne iglu u prostor između konjunktive i sklere. Lek se polako ubrizgava, a zatim se pažljivo izvlači igla. Zatim će pacijent morati da zatvori oko, odnosno lekar će da proveri da li se kapci mogu pravilno zatvoriti.

Tokom aplikovanja subkonjunktivalne injekcije, lekar mora biti veoma oprezan, kako ne bi došlo do oštećenja oka.

Šta nakon intervencije?

Konjunktiva može izgledati crveno i otečeno i oko može biti bolno nakon što kapi anestetika prestanu da deluju. Lekar vam može propisati lekove protiv bolova u tom slučaju.

Može doći do blagog krvarenja na mestu ubrizgavanja i krv će se resorbovati tokom perioda od 7 do 10 dana bez ikakvih dugoročnih posledica.

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon