Testiranje kontrastne osetljivosti vida

Testiranje kontrastne osetljivosti vida

Testiranje kontrastne osetljivosti vida se koristi za procenu vašeg vida na različitim frekvencijama i nivoima kontrasta. Na primer, osetljivost na kontrast je sposobnost osobe da vidi slike sa niskim kontrastom u stvarnom svetu, poput uličnog znaka na mračnom putu.

Ovaj test se razlikuje od uobičajenog ispitivanja oštrine vida prilikom rutinskog oftalmološkog pregleda, koji meri koliko je vaš vid jasan na datoj udaljenosti.

Treba naglasiti da je osetljivost na kontrast veoma važna mera vizuelne funkcije, posebno u situacijama slabog osvetljenja, magle ili odsjaja, kada je kontrast između objekata i njihove pozadine često smanjen. Vožnja noću je primer aktivnosti koja zahteva dobru osetljivost na kontrast, pre svega radi bezbednosti.

Kada se izvodi testiranje kontrastne osetljivosti vida / Indikacije?

Testiranje kontrastne osetljivosti vida je korisno za procenu širokog spektra stanja, uključujući:

  • Dijabetes
  • Makularna degeneracija
  • Katarakta
  • Glaukom
  • Traumatska povreda mozga
  • Ambliopija
  • Poremećaji optičkih nerva/multipla skleroza

Testiranje je takođe korisno za procenu pacijenata lečenih sa sledećim procedurama:

  • LASIK ili druge vrste refraktivne hirurgije
  • IOL-ovi nove tehnologije
  • Kontaktna sočiva nove tehnologije

Kako da prepoznate smanjenu osetljivost na kontrast?

Ukoliko imate nisku osetljivost na kontrast, možda ćete imati problema sa noćnom vožnjom, uključujući poteškoće pri viđenju pešaka koji hodaju uz slabo osvetljene ulice.

Takođe možete primetiti da vam se oči lakše umaraju dok čitate ili gledate televiziju.

Kako se izvodi test?

Najčešće korišćeno sredstvo za testiranje kontrastne osetljivosti vida je tabela osetljivosti na kontrast Pelli Robson.

Kao i standardni Snellen-ov grafikon oštrine vida, Pelli Robson-ova karta sastoji se od horizontalnih linija velikih slova. Ali umesto da se slova smanjuju u svakom narednom redu, smanjuje se kontrast slova (u odnosu na pozadinu grafikona) sa svakim redom.

Za testiranje kontrastne osetljivosti vida mogu se koristiti i druga, sofisticiranija sredstva, poput tzv. sinusnih rešetki koje se sastoje od niza nejasnih, paralelnih svetlih i tamnih traka. Ove trake mogu varirati po širini, kao i po kontrastu od mete do mete, kako bi se pružila temeljnija procena koliko su vaše oči osetljive na razlike u kontrastu. Pacijent gleda više rešetki na ekranu računara ili na zidnoj karti.

Kakvi su rezultati?

Informacije dobijene tokom ovog testa govore lekaru koliko dobro vidite u situacijama sa niskim, srednjim i visokim kontrastom. Lekar će zatim iscrtati grafikon ovih rezultata, koji se naziva funkcija osetljivosti na kontrast (informativnija od oštrine vida u određivanju sposobnosti prostornog vida pojedinca).

Što je niža ocena, slabija je osetljivost na kontrast. Ocena 2,0 (jedinice mere su u log kontrastu) ukazuje na normalnu osetljivost na kontrast. Ocena manja od 1,5 je u skladu sa oštećenjem vida (umeren gubitak). Ocena manja od 1,0 predstavlja oštećenje vida (ozbiljan gubitak).

Klikom OVDE možete pogledati kompletan cenovnik naših usluga ili OVDE zakazati konsultacije sa našim doktorima.

Zakaži termin
phone-icon